Om mig

eliza_kajanus_2013 RW web

Jag är frilansjournalist, fotograf och redaktör, verksam inom flera olika områden. Min drivkraft är att väcka människors intresse för – och kunskaper om – ämnen som inte är så kända, men viktiga för dem de berör. Jag brinner för att förklara det svåra på ett lättillgängligt sätt. Dessutom älskar jag att undervisa.

Utbildning och erfarenheter
Min allra första artikel publicerades på Aftonbladets kultursida 1989 och handlade om den dåvarande högskolereformen. Sedan 1993 frilansar jag på heltid, med undantag för några år på 1990-talet då jag var anställd som kommunikatör på Haninge Bostäder. Under årens lopp har jag skrivit och plåtat för ett 30-tal olika uppdragsgivare, bland annat med inriktning på lokala nyheter, bostad, turism, segling, rekrytering och IT. De senaste tio åren har jag arbetat främst inom områdena hund, jakt, veterinärmedicin, skola och språk.

Fotograferat har jag gjort parallellt med skrivandet ända sedan starten. Sedan 2005 har plåtandet och mitt bildarkiv blivit en allt viktigare del av verksamheten. På senare år har en del mindre uppdrag inom grafisk form tillkommit.

Till mina erfarenheter hör även att jag gjort lokal-TV och varit programpresentatör i P1, medverkat i UR:s skolprogram i tyska, jobbat med reklam och marknadsföring och faktiskt också illustrerat.  

Utbildning:
– Fil kand i lingvistik (allmän språkvetenskap). För min c-uppsats, Barbiedagis, Hitlerfylla, Åsa-Nissemarxist – en studie av svenska sammansättningar med personnamn som förled, fick jag 2006 Tobias Harjastipendiet av Humanistiska Föreningen vid Stockholms Universitet.
– Poppius journalistskola (kurser i journalistik)
– Fotokurser vid Folkuniversitetet
– Abitur vid Tyska Skolan i Stockholm 1984

Personligt
Jag bor i Gröndal i Stockholm men tillbringar halva året på Vindö i Stockholms skärgård. När jag inte jobbar ägnar jag mig åt mina två barn, segling och två busiga hundar.

Foto: Robert Widholm