Rapport från andra sidan

1423245108 

Klicka på bilden o kolla noga!

Hur många intervjuer har jag gjort under 25 års arbete som journalist? Jag har ingen aning. Lite före jul blev jag i vilket fall själv intervjuad för nya tidningen Modern Filosofi. Det var intressant. För fastän jag känner reportern, tillika chefred, Cecilia Christner Riad, o fastän jag visste att jag skulle få läsa texten före publicering, så kände jag mig utlämnad. Som om orden skulle börja leva sitt eget liv när jag hade lagt på luren, att jag hade tappat kontrollen över dem. O det har man ju i nån mening. Det var en nyttig insikt, för det är antagligen så intervjupersoner kan känna när jag är den som ställer frågorna.
Den andra insikten var att det är bra för kvaliteten på svaren att hinta intervjupersonen om vad man tänker fråga om. Det gjorde Cecilia, o det fick mig att fundera igenom vad jag egentligen ville ha sagt, vad som var kärnan i min relation till Ran, familjens hund, för det var gränsen människa-djur som artikeln i Modern Filosofi skulle handla om. Sen gick jag o funderade vidare på detta en lång tid efter intervjun. O jag bestämde att jag (även om det kan kännas lite jobbigt) fortsättningsvis ska försöka ringa in vad vi ska prata om nästa gång jag själv bokar tid med en intervjuperson. För min skull, för läsarnas, o kanske för intervjupersonens.
Sen blev jag plåtad också, tillsammans med Ran. Även det var… roligt, när jag väl hade funnit mig i det obekväma att stå framför kameran istället för bakom. Det är intressant att se kollegor i arbete. Insikt nr 3: ge ”modellen” tid att slappna av, börja tycka det är kul, o ha tålamod (o mod!) att pröva olika platser o positioner tills det känns bra. Det gjorde fotografen Martin Stenmark, o resultatet blev omslaget ovan + några fina bilder i tidningen. Både han och jag (erkänner!) blev nöjda. Mina 15 minutes….?

Tillbaka