Två tankar om det gångna jobbåret (och två nyårslöften)

Nyårsbild

Årsslut, sommarens slut, födelsedagar. Jag brukar gilla att sammanfatta vad som hänt o hur just den här perioden har varit. Inte för att nu saker och ting sker just årscykelvis, utan för att det är ett tillfälle att summera. 2015: Jobbmässigt hände huvudsakligen två saker. Den ena är insikten att jag vill ha tid att göra egna projekt. Det är roligt! Det gör mig glad! Jag har ett helt gäng idéer på lager, och att lämna luckor i kalendern för dem – och att våga säga nej till uppdrag ibland – får bli mitt nyårslöfte :-) .

Det andra intressanta som hänt detta år handlar om plåtandet. Från att ha sett mig som rotad i det rent reportagiga har jag upptäckt andra fotografiska genrer. Gatufoto, som jag ägnade en underbar Parisvecka åt tillsammans med vännen o kollegan Robert Widholm i somras, porträtt, makro, o så den abstrakta fotografin. Så långt ifrån den dokumentära traditionen man kan komma – fast ändå inte. Fantastisk fotografisk form, som verkligen tar fasta på betydelsen i ordet fotografi: att skriva med ljus – och otroligt svår. Hittills har jag bara testat lite, för att pröva på olika tekniker, men jag är helt såld. Här ovan mitt allra första försök i genren, plåtat med mobilen på en Finlandsbåt under hösten. 2016 ska bli året då jag prövar mig vidare på detta område. Se där, ett nyårslöfte till. Gott nytt år!

Tillbaka